diumenge, 9 de desembre del 2012

La Canica Negre



Vols la teva canica negre interactiva?
Es la visó nocturna de la terra desde satel·lit, amb molta més resolució que les aparegudes en l'article Contaminació Lumínica.

http://t.co/LEbJWNQp

Ja sé que aquest tema ha estat tractat últimament, encara que aquest link val la pena, és interactiu i s'actualitza cada tres hores aproximadament. Si us fixeu bé veureu a l'esquerra una opció de capes. Es pot veure de dia, vegetació, focs, pol·lució, etc.


dijous, 6 de desembre del 2012

Mercats Locals versus Supermercats



L'escalfament global causat per l'activitat humana només té una solució: reduir el nostre consumisme desaforat i desterrar per sempre la producció d'energia amb combustibles fòssils. Canviar el patró energètic actual és una tasca tant enorme i doncs tant cara de realitzar, que és impossible de fer amb la celeritat requerida sense conjugar-ho amb una reducció dels nostres hàbits de consum. Contra més tardana i dèbil sigui la nostra reacció, més graus augmentarà la temperatura de la terra i pitjor serà l'escarni. Actualment la temperatura mitjana global ha augmentat en 0.8 º cent. (a Catalunya 1.5 º ) i es considera quasi perduda la batalla dels 2 º a nivell mundial. L'escenari més realista preveu un augment de entre 4 º  i 6 º per a finals de segle. Si ara els estius són sovint "inaguantables" per llargs, secs i calents (últimament és habitual menjar castanyes en samarreta!), el que vindrà serà com a mínim el purgatori.

Avui voldria defensar els mercats locals enfront dels grans supermercats, com una potent eina per a reduir la nostra despesa energètica tot i promocionant un comerç i una industria locals. Estic parlant de producció local contra mundialització. De comunitarisme enfront d'individualisme. De no convertir Europa en Amèrica del Nord.  Els Europeus consumim molt, moltíssim, però la meitat que un nord americà. Els "yanquis" són molt individualistes, no tenen bons serveis de transport públic, viuen en una mena d'urbanització gegant, on sempre cal agafar el cotxe. Compren molts de "gadgets", i no tenen amics. Són rics i infeliços. Es pot dir que han fet l'experiment de si la riquesa porta a la felicitat, per concloure que no.
1-mercat.jpg
Mercat setmanal de Puigcerdà

Si anem al mercat local, es gasta deu cop menys d'energia, ja que un menjar que ve de lluny costa molt en aquest aspecte. Monetariament potser no es nota tant, ja que al productor se'l extorsiona en altres parts llunyanes del món. Per exemple les mongetes verdes sovint venen de països africans subsaharians on empreses holandeses fan grans beneficis mentre els productors apenes poden subsistir. Però el gasto energètic és enorme. Les mongetes viatgen en avió!. I a més hi han estudis que han trobat que al mercat local s'hi mantenen 10 vegades més converses que al supermercat. Es dir que fem comunitat. I donem feina a la nostre gent. Potser el prospecte no és tant engrescador per als polítics  a qui agraden els grans números fàcils de fer. Però al poble si que ens interessa. I els venedors poden aconseguir "genero" de qualitat, a bons preus si es respecten una serie de normes. Com consumir productes de temporada, de productors locals a preus justos per tot-hom. Els productes ecològics són molt benvinguts, ja que no es contamina tant, ni es mecanitza tant, però dona feina a més gent.

Ja ni ha prou que les grans companyies ens tractin de consumidors. Volem ser ciutadans o millor  encara veïns. Ja ni ha hagut prou de declivi dels masos, dels oficis i de les ràdios locals, de productes d'usar i tirar, d'obsolescència programada. Cal tornar a fer les coses ben fetes, fetes per durar. Hi ha un eslògan molt il·lustratiu que diu: "Pensa globalment, actua localment".


dimecres, 5 de desembre del 2012

Contaminació Luminica

La contaminació per llum durant les nits ens permet veure tot un seguit de factors. Els més lluminosos són els majors consumidors d'energia. No necessàriament els més poblats, podeu comparar la Europa EC amb la India o la Xina. La gent es concentra sovint aprop de les costes i/o de eixos de transports, com és el cas del tren Trans Siberià a Rússia o el Nil a Egipte. A Estats Units les grans ciutats es troben inter connectades entre si en forma de teranyina. Les zones menys poblades es troben a les fosques, com els dos Pols, les jungles i els grans deserts. Resten doncs més deshabitats els deserts d'Austràlia, de Mongòlia, d'Àfrica
a més de Sibèria, Alaska i els dos Pols. Les jungles ja comencen a tenir cada cop més llums.

Res estrany que quan mirem el cel des de Catalunya no podem veure gaires estrelles, no en veiem ni tan sols un 10% de les que es podrien veure a simple vista. El més destacable és, que tots els llocs on la vida ha sigut possible de forma relativament fàcil estan super super poblats. Cas que el canvi climàtic continuï i el clima es torni menys previsible i més erràtic, alguns indrets que fins ara eren ideals per als humans potser deixaran de ser-ho, i no queden bons llocs cap on emigrar. També es veu que al   'primer món' hi sobra energia, s'en malgasta molta. Tots els llums engegats!!!.


                           Earth City Lights 1994. Del Earth Observatory de la NASA.

Earth's City Lights 1994
                                                 (Clica imatge per veure amb detall)


Image by Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC. Data courtesy Marc Imhoff of NASA GSFC and Christopher Elvidge of NOAA NGDC.

Una imatge similar, més recent del 2012,  amb més detall sobre Europa que en la foto anterior. Feta amb el nou satèl·lit  Suomi NPP - VIIRS.

                                   Nova Imatge d'Europa, Africa i Orient mitja, vistos de nit (NASA, 2012)

City Lights of Africa, Europe, and the Middle East


                                   Clica imatge interactiva.   Acquired April 18 - October 23, 2012

NASA Earth Observatory image by Robert Simmon, using Suomi NPP VIIRS data provided courtesy of Chris Elvidge (NOAA National Geophysical Data Center). Suomi NPP is the result of a partnership between NASA, NOAA, and the Department of Defense. Caption by Mike Carlowicz.  Del nou satèl·lit Suomi NPP - VIIRS