dilluns, 12 d’agost del 2013

Com combatre la desertificacó

Avui us vull presentar un personatge molt interessant, que té unes ideas revolucionaries, de com revegetar els deserts del mon. I estic convençut que aquesta és la solució. Es tracta de reintroduir l´herbivor en l'ecosistema, ara cal ferho amb unes pautes noves.  No es tracta de deixar animals en un indret fins a la total extenuació del material vegetal. Es tracta de pasturar de forma intensa, però durant un curt període de temps. I no retornar fins a la total recuperació de les herbes. Una mica com passa amb els grans ramats que havien pasturat extenses zones de la terra. Per exemple els visons a Estats Units, o les innombrables especies africanes de gaseles, nyus, elefants, girafes etc. Aquestos animals fan (o feien) llargs recorreguts, migracions, que es repeteixen (ien) any rera any, retornant als mateixos indrets un any més tard. Sempre en condicions de ramats compactes i sovint en nombres extraordinaris, del ordre dels centenars de milers. Tant punt es va interrompre aquests moviments i es varen delmar molts del individus, que van desapareixer les herbes i van ser substituïdes pels grans deserts actuals. I tot per l'acció equivocada dels humans.

Fins fa poc la comunitat científica creia que la sobre pastura era el problema, i es recomanava l'exterminació d'animals. Se n'han exterminat milers i és precisament aquest fet i la consequencia de que els deserts en comptes de desapareixer creixen moltissim, que va fer dubtar a molts i que ha resultat en noves formes de raonar.

Crec que és un canvi tant important con el que va representar passar de creure que el mon era pla a que era rodo, o que la terra era el centre de  l'univers a no ser ho.

Les consequencies inclouen per exemple que ara ja sabem on hem de sequestrar tot el CO2 de l'atmosfera igual que els demès gasos que provoquen l'efecte hivernacle i l' escalfament global. I els que m'heu seguit últimament ja sabeu de que estem parlant. Un problema graviissim que te al mon 'malalt greu'. Això es tradueix en augmentar el contingut en matèria orgànica del terra que permetrà una major retenció d'aigua, una normalització del cicle dels nutrients i una bona captació d'energia solar.

Jo, estic molt animat, molt, feia temps que no veiem les coses  tant clares i en seguire parlant en aquest blog.
La xerrada es va donar a un programa força famós, TEDTalks. El conferenciant és l' Allan Savory, i el unic problema és que es en anglès. Espero que ho podreu seguir, si voleu podeu demanar subtítols en anglès o be una traducció al català a peu de vídeo, el problema de la versió en Català és que és una traducció robòtica i costa entendre el que es diu!!




 TEDTalks Allan Savory. How to green the worlds deserts and reverse climate change

dijous, 8 d’agost del 2013

La Reforma Energètica, enèsima pifia

Si, tenim molts problemes, gent sense feina, molts polítics embutxacant el que no pertoca, un futur desdibuixat en que encara no se'ns ha dit que carai hem de fer en aquest mon si la gran fabrica està a la Xina, grans empreses i bancs que s'embutxaquen tots els beneficis i ens traspassen els deutes, un clima 'horroros', un desanim generalitzat. I en mig de tot això un govern central que la pífia continuament.

Fa poc es carregaven els clubs esportius i les fundacions humanitaries, ja que volen que els voluntaris cotitzin a la seguretat social!?!. I resulta que a Catalunya ni ha molts de clubs esportius, d' associacions i de voluntaris. Per que es pensen que en els mundials com el de natació de Barcelona, 10 de les 11 medallistes, per cert felicitats a totes ELLES (no hi havia cap noi), eren Catalanes?? Quin ridícul que farien sense nosaltres, i encara diuen que Catalunya no podria funcionar sense espanya!! .

I ara encara pitjor, amb la reforma energètica que pretenen els populars, només es mira per les grans companyies Fecsa, Iberdrola, etc. Tenir una placa solar al sostre de casa serà un delicte, sinó es declara, amb fins a 60 milions d'euros de multa. Volen que es pagui un peatge de 'respaldo' i sobretot que no hi hagi autonomia energètica de cap mena. A més es paralitza el que podria ser el nou motor de l'economia del segle XXI.

Mentre a Alemanya i a Dinamarca estant afavorint les energies renovables, nosaltres anem en sentit contrari. I tindrà efectes retroactius de forma que afectarà a les instal.lacions ja fetes!!!?¿!. No solament teníem esperances de reduir la nostra petjada ecològica, reduir les emissions de CO2 fòssils, per reduir l'escalfament global, sinó que podria donar feina i ha molta gent.

Greater Gabbard wind farm

Parc eòlic Marí de Greater Gabbard, Gran Bretanya de 500 MW. Foto http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-23603011

Sense anar més lluny al Regne Unit ja lideren en parcs eòlics marins. S 'han adonat de les avantatges de no tenir que comprar petroli, de no  cremar carbó, del perill de les nuclears i dels efectes nocius del gas natural, que crema un combustible fòssil potser més net, però que requereix del 'fraquing' per a extreu rel. Del gran potencial en llocs de treball generat. I del perill real del canvi climàtic. Aquí res daixò. Hi ha algun Català que encara vulgui continuar en el mateix vaixell que els espanyols?? Hi ha alguna reforma del govern d'Espanya que pugui ser bona per al poble? (Crec que aviat haurem de treure la E majúscula del dit país i deixar tan solament una e minúscula!)

Augment de la radiació solar a la peninsula, el Sahara vol creuar l' estret.

Durant els últims 40 anys, la nuvolositat ha disminuït a tot Espanya, fet que augmenta el risc de desertització, mentre que el rendiment energètic del sol augmenta. Un estudi conjunt entre la universitat de Girona i el Institut Federal d'Energia de Zurich indica que la radiació solar ha augmentat un 2,3 % cada dècada des de 1980.

Si be representa més energia que podem transformar en electricitat per al consum humà, comporta greus perills per l' augment de radiació ultraviolada i la implicació en el càncer de pell. Ha més vol dir menys preciptació i major temperatures.  Aquest fenomen també afecta al sud de França, Itàlia i Grècia.

El risc de que el Sàhara  creuï  l'estret de Gibraltar és molt real i no podem quedar creuats de mans. Ara ja hi han zones del sud de la península on el clima és massa sec i no si poden fer conreus. I els conreus són la principal manera de transformar energia solar en energia per a la vida.

I que fan els governs? mentre Espanya lidera en producció energètica solar concentrada, la dels miralls que fan bullir aigua o oli per fer girar turbines, ara amb la nova llei energètica el govern espanyol  aconseguirà frenar-ho tot. Una de les poques coses que teníem ben encarrilada se'n va a norris!! Es que tenim el que ens mereixem, uns polítics de pa sucat amb oli (de gira sol)!.

Concentrated solar power plant in Seville, Spain. Image:Torresol Energy

Planta de Torresol a Sevilla.