divendres, 6 de febrer del 2015

Pastura- Grazing

Avui vull posar imatges d'herbívors pasturant, els uns  salvatges,  els altres  domèstics.  Esta clar que sense ells el mon no seria com el coneixem. Ells són responsables de gran part de  l'equilibri dels ecosistemes i de la composició de l'atmosfera. A més de poder digerir a la perfecció les plantes, que són les responsables de sintetitzar matèria orgànica a partir de matèria inorgànica, utilitzant l'energia del sol, són capaços de controlar l'evolució dels ecosistemes, per exemple evitant que els herbassars evolucionin cap a un bosc, o que retrocedeixin cap a un desert. I mentre les plantes fixen carboni de l'atmosfera, els animals el tornem a alliberar-lo, contribuint al cicle del carboni. Sense els animals aviat no quedaria carboni en l'aire.

Avui sabem que les grans sabanes deuen la seva existència als grans herbívors actuant en grans grups. Sense ells la sabana desapareix. Les herbes es moren, poc a poc es van esclarissant i debilitant fins a la seva desaparició.  Penseu que en el passat els grans ramats d'herbívors pasturaven immenses praderies, tant a l'africa com a nord Amèrica i al Asia. Ha sigut al exterminar els grans ramats que les praderies han desaparegut i el mon s'esta tornant en un desert.  La inexistència de grans ramats d'herbívors salvatges s'haura de substituir per herbívors domèstics, que caldrà dirigir de forma rotacional per les zones a conservar. Se'n diu pastura rotacional intensiva, perquè els animals han de treballar amb una gran carrega instantània i marxar fins a que les herbes s'hagin recuperat totalment. D'aquesta manera es menja quasi tot, la resta es trepitja i queda ajagut al terra, protegint-la de l'erosió i dels excessos de temperatura a l'hora que serveixen de nutrients als microorganismes que han d'habitar el sol. Aquests últims son extremadament importants i tenen una funció similar a la que té la flora bacteriana intestinal en els budells dels animals, inclosos els humans. Els animals a més de distribuir els seus fems, que contenen nutrients i flora bacteriana que ha de colonitzar el sol. També pot contenir llavors de pradenques.

Referent a l'equilibri atmosfèric, puc dir que tota matèria orgànica és carboni enllaçat químicament amb hidrògens i algun que altre element. De fet el problema que tenim, l'escalfament global és degut a que estem cremant carboni que s'havia segrestat en el passat per les plantes, i estava desactivat en forma de petroli i gas. Ara al cremar-ho tot de cop hem creat un desequilibri i tenim molt de carboni atmosfèric, que és un gas defecte hivernacle i produeix el temut canvi climàtic. El com segrestar el carboni atmosfèric, no hauria de ser cap incògnita, esta solucionat des de temps immemorials i és el que fan les plantes. Per tant la solució al canvi climàtic són les plantes i la fixació del carboni: la matèria orgànica. Ara, sense oxidació tot el carboni passaria a forma fixada i desapareixeria de l'atmosfera. Tots els extrems són dolents, sense gasos defecte hivernacle la temperatura mitjana de la terra seria uns 20 graus sota zero, i hi haurien molt poques formes de vida en el mon!!.  I sense els herbívors hi hauran més deserts i menys fixació de carboni!!.


http://images.nationalgeographic.com/wpf/media-live/photos/000/091/cache/amboseli-national-park_9101_600x450.jpg

Elefants pasturant un llac a Kenya


http://www.fotonaturaleza.cl/data/media/5/LAGO-CHUNGARA.jpg


Alpacas i Llamas, llac chungaro, amb el volca parinacota. Xile.


http://d1vmp8zzttzftq.cloudfront.net/wp-content/uploads/2012/07/grazing-camels-in-gobi-desert-mongolia-1600x803.jpg

Camells pasturant, Mongòlia


https://pbs.twimg.com/media/B6d2SH2IQAA9xqF.jpg:large

Cavalls Pasturant


https://pbs.twimg.com/media/B4ngze3IYAA_5Aa.jpg:large

Veïnat Sèrbia. Mosaic de Vegetació,  amb tanques per pastura dirigida.



https://pbs.twimg.com/media/B1hisMKIEAASOug.jpg:large

Paisatge pasturat, Anglaterra.


https://pbs.twimg.com/media/B0jzZSDIAAA1HKk.jpg:large

Cérvols al Bosc.


https://pbs.twimg.com/media/B0jwzBNIYAAbwqc.jpg:large

Ramat de Girafes en moviment.


https://pbs.twimg.com/media/ByayoYcIQAAC9OA.jpg:large

Yaks pasturant al Himalaya.


http://www.wildlifeextra.com/resources/listimg/safaris/serengeti_wildebeest_shutterstock_12393474
4@large.jpg

Gnus pasturant. És així com es movien en el passat els grans ramats d'herbívors, pocs ramats de centenars de milers d'individuus, bastants agrupats, ja que al seu voltant es situaven els predadors. D'aquesta manera els animals es movien continuament, tant perquè el menjar s'esgotava, com perquè quan atacaven els carnívors s'iniciava una estampida. Els animals recorrien el seu territori a mode de transhumancia i no retornaven a un mateix indret fins al cap de  1 any, que és el que necessita la vegetació per  a reproduir-se totalment. Aquest seria doncs el cicle natural i"correcte" de l'acció dels herbívors, i és el que avui en dia es fa amb animals domèstics en el que se'n diu pastura rotacional  o "holistica" i que és la única manera que tenim per fixar el carboni de la atmosfera.


http://api.ning.com/files/*h755qSATMnrLmVLyYuKtm4gQ-uDJDyWqQre9yTck1s4dU6AesuAHfoLxXuOTSyl3yZqaQVaZbDv8Tx*3l5WcVvRcv1jeaNc/IMG_1000.JPG

Grans rutes migratòries a traves de Tanzània i Kenya, que són les úniques que no han estat interrompudes i per tant que encara conserven l'ecosistema com hauria de ser.



http://www.bozeman-magpie.com/article_images/embedded/images/normal_buffalo%20herd%2024x36%20240dpi.jpg

Búfals americans. Abans de la seva exterminació per els blancs, campaven a mil.lions per les "grans planuries" de pradenques al "midoest" americà. Antigament també ho feien per Europa,  però com sempre l'avaricie,  maneres incultes,  l' intervenció humana va acabar amb ells.

Hi ha gent que diuen que els herbívors tornen els prats en deserts. Error. En estat salvatge sense restriccions de moviment, segur que no. En estat domestic pot ser, pero per culpa dels humans que no saben moure'ls quan convé per els prats.



Els cérvols puntejats són Dama Dama: daines,  desbroçant sotabosc.


http://web.mit.edu/12.000/www/m2007/teams/adinafb/CARIBOU%20YEAR.jpeg
Ruta migratoria de gran ramat de caribús salvatges de la frontera entre Yukon (Canada) i Alaska (US). Es pot veure com no entenen de fronteres i   com saben que no han de retornar com a mínim fins a 1 any més tard. Sempre en un grup molt nombrós.



http://www.alaska-in-pictures.com/caribou-migration-1593-pictures.htm

Caribús en migració, l'estiu.


http://www.adventure-life.com/arctic/tours/3242/autumn-caribou-migration-northern-lights-safari

Caribús, l´hivern amb els abrics posats!! Alaska.

Fins aviat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada